מגילת אסתר היא מגילה שאין בה מאפייני קודש גלויים, והיא משקפת את חשיבותה של 'יהדות רבת פנים'. יהדות שיש בה מקום לזרמים ולקולות השונים בעם ישראל; מקום משמעותי וחשוב בבניין של חברה, של תרבות ושל עם.
מגילת אסתר היא אחד הספרים האחרונים שנוספו לספר התנ״ך. במשך זמן רב התקיים פולמוס רחב לגבי הכנסתה לתנ"ך, ודיון מרתק בתלמוד אם לכלול את מגילת אסתר בין כתבי הקודש.
במגילה ניתן להבחין שאין בה את המאפיינים המוכרים שמצויים בספר התנ"ך-
• שם ה' ? שם ה' או אחד מכינוייו לא מוזכר, לא מופיע ולא מתערב גם בעקיפין.
• תורה ומצוות ? גם כאן, אולי בקטנה בקשתה של אסתר מעם ישראל לצום, העובדה שמרדכי לא כורע ומשתחווה להמן מצוינת בסמוך לחשיפת זהותו היהודית, כלומר, עד לאותה נקודה לא ידעו כלל שמרדכי הוא בעצם יהודי… וגם זה רק השערה שהעובדה שהוא איננו משתחווה להמן מעידה על יהדותו… אך, בפועל אין התייחסות ברורה וישירה, יותר מזה, השם מרדכי הוא שם אל בבלי-מרדוך, כך גם שמה של אסתר שהוא שמה של האלה הבבלית אִשתר, וגם היא מגלה את עמה ומולדתה, זהותה היהודית, רק בהמשך כדי להציל את עם ישראל מאבדון. ואין אזכור של המצוות במגילה.
• ארץ ישראל ? יש אזכור של 'ירושלים' בפרק ב' כשמרדכי מתואר כאיש שהוגלה מירושלים בעת גלות נבוכדנצר, מלך בבל, וזהו! התקופה היא לאחר הצהרת כורש, הייתה עלייה מצומצמת לארץ הקודש, תקופת עזרא ונחמיה, אך רבים בחרו להישאר בפרס. ארץ ישראל לא מוזכרת גם לא כיסופים, או שמץ געגוע, וגם אין אזכור לבניית בית המקדש.
• מה חטאם של היהודים בפרס? במגילה מתחוללת דרמה גדולה המובילה לפור של השמדת כל היהודים אבל אין הסבר מדוע? מה הם עשו? כפי שבד"כ נמצא בתנ"ך.
במילים אחרות, במגילה יש כביכול רק לאומיות יהודית ללא כל סממן דתי. ויחד עם זאת, יש כאן יד מכוונת; הכל מתוזמן ומאורגן ולא מקרי.
מגילת אסתר היא סיפורם של יהודי הגולה, וספר עזרא הוא סיפורם של יהודי ארץ ישראל בתקופה המקבילה. בין שתי הקבוצות כנראה התקיים מאבק דתי ולאומי. מגילת אסתר נכתבה כשבארץ ישראל מתחיל להיבנות יישוב יהודי עצמאי, ונראה שממול יש את היהודים הרבים שחיים בגולה ללא עיסוק או מחשבה בארץ ישראל, והשאלה מי מהן קובע את הטון הלאומי? שאלה שעדיין מעסיקה אותנו גם היום.
מגילת אסתר היא ספר קלאסי של הגלות היהודית. יש במגילה סיפור של המציאות הגלותית על ארעיותה, מצוקותיה וסכנותיה, של המנטליות הגלותית. ויש כאן גם סיפור של שנאת יהודים לדורותיה. בנוסף, התחבולות שננקטות בידי היהודים הן תחבולות גלותיות מודעות- שתדלנות, אוזן קשבת בערכאות הגבוהות וכו'.
דניאל בן נחום מסביר-"הלקח הוא חד משמעי: אין קיום ליהודים בגלותם, בשום גלות, גם לא בצילה של מלכות עשירה ונאורה. כל הפרובלמטיקה הטראגית של מאה דורות גלות יהודית כבר צרורה ומקופלת בסיפור זה, גלות על כל טעמיה וסממניה ועל כל בני ליוויתה."
והסיפור הנסתר במגילה- כלומר, מה העניין של הסתר כפול במגילת אסתר?
פירש רש"י: "למעשה אסתר משמעותה – הסתר אסתיר. בימי אסתר יהיה הסתר פנים, כמו בימנו, הסתר פנים של הקב"ה, והניסים למעשה מתרחשים כל הזמן, אלו ניסים לא גלויים, החיים שלנו למשל הם נס מתמשך. אותם דברים כביכול טריוויאליים בשוטף- הם הניסים המתמשכים. שנאמר- אסתר מן התורה מנין? "ואנכי הסתר אסתיר" (דברים לא, חולין קלט)
הרב חנניה מלכה מסכם- "נמצינו למדים שעניין מגילת אסתר הוא גילוי ההסתר… להראות שגם בסיפורים הפשוטים של החיים, ה' נמצא ומסתתר. יש מבעד לחיים הרגילים שלנו מישהו היושב ומשגיח עלינו ומסובב את הכל בצורה הטובה ביותר. והראייה הזאת היא למעשה גילוי ההסתר שבעולם.
ולכן, בפורים אחרי שקוראים את המגילה לוגמים לגימה (מגילה – אותיות לגימה), שכן נכנס יין ויוצא סוד. הסוד הוא לגלות ולומר שגם את הדברים הנראים טבעיים לחלוטין, ה' עשה וחולל…
מגילת אסתר נקראת בשם זה בגלל שהיא מלמדת אותנו לגלות את ההסתר שבמציאות, בכך שהיא מחדשת לנו שגם את הסיפורים הפשוטים של החיים שנראים טבעיים לגמרי, מחולל ה'."
חג פורים שמח🤩🤡👑
תודה דנה 🙏🏻❣️ אכן רב הנסתר על הגלוי ומה שגלוי מאחוריו רב הנסתר… תעלומות החיים הופכות את מסלול חיינו למרתק יותר, רצוי ונעצור לראות את הפלא בנס היומיומי של כל אחד מאיתנו 🤓